La nostra història

Durant l’estiu del 1967 un grup d’amics amants del mar -uns navegants a vela, d’altres aficionats a la pesca des d’una embarcació i altres simplement amb el desig d’iniciar-se en qualsevol activitat nàutica- reunits al bar Xaloquell, van considerar la possibilitat de fer un club a Torredembarra que pogués incloure tots els esports relacionats amb el mar i que fos un lloc de reunió per al seus associats. Entre conversa i conversa va passar l’estiu, però la decisió de crear un club de mar ja havia quedat fermament presa i es va posposar la continuïtat de les reunions per donar forma al projecte a la setmana santa del 1968.

La comissió gestora del 1968

Les reunions d’aquest grup van prendre força durant el mes de juny, i es van succeir durant tot l’estiu. A la fi de temporada es va arribar a una sèrie d’acords per configurar el caràcter que tindria la nova entitat:

  • Un club on poder practicar tots els esports de mar, amb prioritat de la vela.
  • Essencialment formatiu, creant una escola de vela tant per a infants com per a adults.
  • Un club on es sentissin integrats els socis i també les seves famílies.
  • Una entitat esportiva més d’entre las ja existents a la vila.
  • Dirigit per una junta gestora nomenada per dur a terme les tasques pròpies de posta en marxa.

Aquestes primeres feines consistien a elaborar uns estatuts, donar un nom al club, dissenyar un gallardet i oferir la presidència del club a una persona de prestigi ben relacionada amb autoritats i amb forts lligams a la vila. També calia reunir tota la documentació necessària per tal de sol·licitar permisos, autoritzacions, aprovació dels estatuts… I caldria buscar una ubicació idònia a la platja.

L’inici de les activitats

Durant l’estiu del 1970, a més d’un calendari de regates bastant ampli, el CMT va posar en marxa l’escola de vela. El primer curset per socis el van cursar 27 juvenils i 30 sèniors. En Josep Gual, vocal de la junta, va gestionar amb èxit que l’Ajuntament financés la compra d’una embarcació de salvament per a servei exclusiu del Club i amb la condició de que, en cas d’urgència, es donés servei a qualsevol incident que tingués lloc en aigües de la platja.

La construcció de les noves instal·lacions

Es va sol·licitar aleshores la concessió d’un terreny per instal·lar una base nàutica. El 29 d’abril del 1982 es va atorgar un permís en l’emplaçament actual a l’extrem oriental de Baix a Mar, just en l’inici d’un espai natural conegut com Els Muntanyans. Seguidament es va fer un projecte de construcció que es proposà al Ministeri d’Obres Públiques i a la Prefectura Provincial de Ports i Costes. El 10 de febrer de 1982 el M.O.P.U. feu arribar al CMT una proposta amb la concessió definitiva. S’atorgava una concessió per 25 anys amb 13.634 m2 de terreny; 1.416 de zona verda, 4.488 de zona de varada en platja, 3.817 de vials, 1.532 d’aparcament i 2.390 d’edificació i serveis.

La primera pedra del nou edifici social del Club -amb un pergamí al interior donant fe del acte- es va col·locar el 14 d’agost del 1982 en presència de les autoritats locals, provincials, entitats socials de la vila, FCV, Direcció General d’Esports, junta directiva, socis i invitats. El mes de novembre es va confiar la construcció a l’empresa Begamp, seguint el projecte de l’arquitecte Antonio Twose Sánchez i dels aparelladors Josep Maria Sabater i Joaquin Soler. El abril del 1983 es concedí finalment la llicència d’obres per la construcció de l’actual seu del CMT, que consta d’un magatzem per embarcacions protegit per un sistema de seguretat (la nau), un panyol, un magatzem de combustible, un aparcament, una zona de varada, zona verda, solàrium, parc infantil, servei de bar-restaurant, sala d’estar, sala de jocs i unes àmplies terrasses.

El 6 de juliol de 1985 entraren en funcionament les noves instal·lacions, i la inauguració oficial va ser el 10 de agost d’aquell mateix any, amb un sopar de gala i una festa que encara es recorda a la memòria de tothom qui hi va assistir. La nova seu oferia una infraestructura molt apropiada a l’activitat nàutica i esportiva durant la temporada d’estiu, i va permetre a més perllongar les activitats durant tot l’any. Els nous espais van permetre augmentar el nombre d’embarcacions. D’aquesta manera, es van consolidar els programes de formació a l’escola de vela (primer en la temporada d’estiu i més tard durant tot l’any).

El 3 d’Agost de 2019, el CMT va celebrar el seu 50 aniversari.